Mobiliteit & Transport

Bij deze workshop maak je kennis met Mobiliteit en Transport. In de logistiek maken we niets, maar helpen we bedrijven om hun spullen bij de klant te krijgen. Omdat je niks maakt dat je vast kan pakken (zoals een timmerman of loodgieter) is het moeilijker om uit te leggen. 

Motorvoertuigentechniek

Motorvoertuigentechniek omvat veel meer (en veel grotere) motoren dan dat we kennen van de personenauto’s (al zijn die natuurlijk wel heel innovatief). Je krijgt tijdens de Techniek Experience de kans om een grote bietenrooier van binnen, buiten en vooral van heel dichtbij te zien. Wist je dat deze machines propvol zitten met ICT? En heb je je wel eens afgevraagd hoeveel meter kabel er in zo’n gigantisch apparaat moet worden gemonteerd voordat deze het doet? Wie ontwerpt eigenlijk al die hightech machines? Wist je trouwens dat asfalteermachines (die de wegen aanleggen) zeer geavanceerde apparaten zijn en dat de bestuurder een ‘machinist’ wordt genoemd?

Logistiek

Als je een telefoonhoesje koop op internet ligt het vaak de volgende dag al in je brievenbus. Logistiek is eigenlijk alles wat hier tussen zit; er komt heel wat bij kijken om de bestelling ingepakt bij jou aan de deur te krijgen. Als het van ver komt (bijvoorbeeld uit China), wordt het vaak per schip vervoerd: Maritiem.

Bedrijven binnen de logistiek helpen andere bedrijven om hun spullen bij de klant te krijgen; dit gaat in stappen. Veel van die stappen mag jij gaan zetten: bestelling plaatsen (orderpicker), bestelling laden op rolcontainer, kraansimulator (containerschip lossen) en verkeerskennis testen.